Tigrishellir
since 2010
(Hevosten sivuilla on ulkoasunvaihdos menossa, pahoittelen sivujen sekavuutta)
Ancalagon Chelm "Lago" VH17-021-0001

KTK-III, PSB-II, ERJ-III, KERJ-III, VVJ-III

  • Trakehner, ori
  • Syntynyt 01.10 2016 Iso-Britannia yli 18-vuotias
  • Mustanruunikko, säkä 173cm

  • Omistaa Tiikeri VRL-10741
  • Kasvattanut Chelmsford
  • Koulupainotus

  • ERJ 100cm
  • KRJ Grand Prix
  • KERJ Helppo
  • VVJ Vaikea

05/2017 KTK-III 69p.

11/2022 PSB-II 79p.

10/2023 ERJ-III 81,5p.

12/2023 VVJ-III 83p.

01/2024 KERJ-III 83p.

Ancalagon on ylväs, musta ilmestys – tosin aina ei mikään odotettu sellainen. Rauhallisluonteisista vanhemmista luulisi yleensä tulevan myös rauhallinen varsa, mutta Lago on elävä todiste siitä, että tämä ei aina pidä paikkaansa. Utelias oripoika on aina sinkoamassa paikasta paikkaan ollessaan hieman herkkänahkainen kaikkea kohtaan. Lagon sukupuolta on joskus kyseenalaistettu, sillä ori on suurimman osan ajasta oikea diiva. Jos se on viimeinen, joka haetaan tarhasta, pitää sieltä tulla ryminällä ja suutuksissa siitä, että se ei ollut ensimmäinen sisällä.

Hoitaessa on hyvä noudattaa yksi ihminen karsinassa –periaatetta. Lago pitää karsinaa omana alueenaan, ja päästää sinne vain harvat ja valitut; yleensä ne ovat niitä, jotka kantavat mukanaan ruokaa. Ori on kyllä älyttömän ahne, sillä yhden porkkanan jälkeen pitää saada ämpärillinen lisää. Turhautuessaan ruuan puutteesta tai kun Lago joutuu katsomaan, missä sen kaapin paikka oikein on, voi ilmoille lentää hoitajan suusta vahvempia sanoja orin itkupotkuraivarin seurauksena. Asia, joka on Lagolle erittäin vaikeaa, on loimittaminen. Jos haluaa mennä sieltä, mistä aita on matalin, avaa loimen myös edestä sen sijaan, että pujottaisi sen hevosen pään läpi. Ori ei nääs tykkää, että sen pään läpi pujotellaan yhtään mitään, ja loimea pois ottaessa se sinkaisee välittömästi taaksepäin, kun loimi on ylittänyt sen korvat.

Ratsuna Lago on mielipiteitä erottava. Isot askeleet, energisyys ja herkkyys saattavat tehdä orista aikapommin tuntuisen. Uuden ratsastajan kanssa se saattaakin olla varpaillaan ja säikkyä kaikenlaista, mikä johtuu yleensä orin luoton puutteesta. Tuttuihin ratsastajiin ori uskaltaa luottaa, jolloin se myös rentoutuu aika nopeasti. Kun orilla on kuitenkin turhaa pöllöenergiaa, se on aivan mahdoton – juoksutus on tällaisessa tilanteessa hyvä vaihtoehto ennen selkään nousua. Kuunnellessaan ja ollessaan avuilla Lago on kuitenkin miellyttävä kouluratsu, jossa on potentiaalia. Isolaukkainen ori osaa olla näyttävä ja tehdä hienoja suorituksia, kun se antaa parhaansa. Luottoratsastajan kanssa Lago toimii parhaimmillaan aivan ajatuksen voimalla, minimaalisin avuin. Maastossa ori ei ole varmimmasta päästä, joten sinne on sen kanssa turha lähteä, jos ei uskalla tarpeen tullen komentaa kunnolla.

© VRL-11523

i. Thoreau
trak musta sabino 176cm
KTK-II
ii. Warfare
evm trak ruunikko sabino 173cm
iii. Rosegun
iie. Wanda
ie. Tabitha W
evm trak musta 171cm
iei. Torres
iee. Tammy W
e. Atlantika
trak tummanruunikko 163cm
Ch KTK-II, KRJ-II, VPVL-II
ei. Walther
evm trak musta 175cm
eii. Vivaldo von Weiss
eie. Wolfie
ee. Armandina
evm trak ruunikko 163cm
eei. Filip v. Bauwalt
eee. Dorthaus Aloise
16.10.2017 trak t. Damariss Chelm e. Chelmsford Daisie
20.04.2018 trak t. Daenerys Wide e. Rosenhof Dana
05.08.2022 trak t. Enchanter Cave e. Emberiea EMP KTK-III

ii. Warfare jatkaa jo pitkää, sabinoista trakehnereista muodostunutta englantilaista isälinjaa. Koko linja, Warfare mukaan lukien, periyttää herkästi rodulle harvinaista sabinogeeniä jälkeläisilleen. Ori on värityksellään kiinnittänyt monen huomion kilparadoilla, mutta sen isot, näyttävät liikkeet ovat varsinaisen kiinnostuksen. Tämä hienoliikkeinen ori ei kuitenkaan sijoittunut kansainvälisesti niin hyvin, kuin oli toivottu. Warfaren kilpaillessa muutaman kauden Ruotsissa, se kuitenkin keräsi itselleen useita sijoituksia ratsastajansa kanssa. Nykyään ori on jo takaisin Englannissa viettämässä eläkepäiviään.

iii. Rosegun oli Iso-Britanniassa huimasti menestynyt kouluori. Maan sisällä mestaruuksista ja muista arvokisoista palkintosijoja niittänyt sabino ui myöhemmin myös kansainvälisille vesille. Muutaman vuoden jälkeen orille alkoi kertyä ruusukkeita myös muualta Euroopan maista. Luonteeltaan Rosegun oli itsepäinen kuin mikä, mutta ratsuna hyvin yhteistyöhaluinen. Jälkeläisilleen Rosegun periytti suurimmaksi osaksi lennokasta liikerataansa ja vahvaa laukkaa. Ori kuoli vanhuuteen Lontoossa 30-vuotiaana.

iie. Wanda oli englantilainen tamma, joka melkein heti kilpailuikäisenä lähti suomalaiselle kouluratsastajalle. Menestyttyään kansallisissa, se siirtyi ratsastajansa kanssa kansainvälisiin kilpailuihin muutamaksi kaudeksi ennen takaisin Englantiin muuttoa. Kasvattajallaan Wanda sai muutamia jälkeläisiä, joille se periytti herkästi helppoa luonnetta ja seurallisuutta. Tamma oli itse hyvin helppo käsitellä ja ratsuna se oli yhteistyökykyinen antaen oman panoksensa sataprosenttisesti. Vanhuuteen tamma kuoli 24-vuotiaana.

ie. Tabitha W on hieman kookkaampi tamma vielä suuremmalla egolla. Toisin kuin jälkeläisensä, Tabitha on hankala käsitellä järkkymättömän tammamaisen luonteensa vuoksi. Kilpailupaikoilla on saattanut joskus huomata mustan tamman aiheuttavan kohtausta, eikä yhtään yllättäisi, vaikka se olisi ollut Tabitha. Huolimatta jääräpäisyydestään tamma on hyvin yhteistyökykyinen ratsastettavuus. Kilpailuissa se menestyi ihan mukavasti, vaikka ei kansainvälisiä kilpailuja Iso-Britannian ulkopuolelta kiertänyt ennen kilpailueläkkeelle siirtymistä.

iei. Torres oli harvinaisesta, brasilialaisesta isälinjasta syntynyt ori. Myös orin emä on syntynyt latinomaassa, Espanjassa. Englannissa jalostuskäytössä ollut ori löi kasvattajansa ällikällä, sillä ori nousi pinnalle englantilaisen ratsastajansa kanssa yltäessään kansainväliselle tasolle. Myös saksalaisessa jalostuksessa käytetyllä orilla on myös muutama ratsuponivarsa. Luonnetta Torresilta löytyi kylliksi - mikään helppo tapaus tämä hevonen ei ollut, ja ihan kuka tahansa ei sen kanssa pärjännyt.

iee. Tammy W oli ratsastajansa omakasvattama hevonen. Ratsukko olikin kouluradoilla kaunis ja harmoninen näky, joka oli monien vuosien yhteistyön tulosta. Tammy menestyi nuoremmalla iällään paljon, ja varsinaiseen kilpahevosikään tullessaan se oli jo saavuttanut huippusijoja. Kasvattajalleen jäänyt tamma siirrettiinkin kisaeläkkeelle hyvin nuorena. Muutama jälkeläisensä on selvästi perinyt Tammyn ystävällisen luonteen - tamma oli hyvin ihmisrakas hevonen, joka käyttäytyi hyvin tilanteessa kuin tilanteessa. Tammy menehtyi 23-vuotiaana laitumella sattuneessa onnettomuudessa tulleeseen jalkavammaan.

ei. Walther oli hieno musta saksalaisori, jonka isälinja on hyvin arvostettu ja vaalittu Saksanmaalla. Suvusta löytyy paljon menestyneitä oreja, jotka ovat jättäneet maailmaan hienoja jälkeläisiä, Walther mukaan lukien. Kilparadalla ori saattoi näyttää mahtipontiselta ilmavine liikkeineen, mutta todellisuudessa se oli luonteeltaan herkkäpeppu, joka nautti kaikista saamistaan rapsutuksista. Orin jälkeläiset ovat olleet lähes kaikki hyviä kilpahevosia ominaisuuksiensa sekä luonteensa puolesta - useammalle varsalleen Walther periytti tottelevaista luonnettaan. Hienon uran tehneenä ori valitettavasti menehtyi sydänkohtaukseen 17-vuotiaana.

eii. Vivaldo von Weiss oli ryysyistä rikkauksiin -tarina. Alkukaudet kilpakentillä eivät tahtoneet tuottaa millään tulosta, ja kasvattaja olikin heittänyt jo pyyhkeen kehään - tähän se mahtava isälinja sitten tyssäisi. Luonteeltaan ori ei kuitenkaan ollut mikään hankala, mutta vasta kolmena viimeisenä kilpavuotenaan Vivaldo onnistui nostamaan itsensä palkintopalleille uuden ratsastajan ja valmentajan myötä. Jälkeläisiäkin ori sai varsinaisesti vasta kilpaeläkkeelleen siirtyessään.

eie. Wolfie edusti puolalaista emälinjaa, joka oli hyvin haluttu Saksassa. Tamma teki lyhyen kilpauran Puolan lipun alla, ja siirtyi pikimmiten siitoskäyttöön. Muutamaksi vuodeksi Wolfie onnistuttiin saamaan myös Saksaan siitoskäyttöön, synnyttäen kaksi saksalaista varsaa. Kasvattaja ei kuitenkaan halunnut luopua tammasta kokonaan, vaan pitää sen itsellään. Luonteeltaan tamma oli hyväkäytöksinen, mutta ratsastajiensa mukaan erittäin haastava ratsastettava.

ee. Armandina ei ole tunnettu hyvästä suvusta tai kilpailu-urastaan, vaan jälkeläisistään, jotka ovat niittäneet kilpailukenttiä emänsäkin edestä. Tammalla ei mitään varsinaista kilpailu-uraa ollut - mitä nyt muutama kilpailu siellä täällä. Enimmäkseen se toimi siitoskäytön ohessa omistajansa “harrastehevosena”. Luonteeltaan Armandina on lempeä ja rauhallinen, jonka kanssa on mukava työskennellä. Tamma ei sovi hätäisten ratsastajien alle, vaan paremmin rauhallisten ratsuksi. Reilu kaksikymmentävuotias tamma on siirtynyt viettämään eläkepäiviään, ja asustaa edelleen omistajansa tiluksilla Saksassa.

eei. Filip v. Bauwalt oli hollantilaiselta trakehnerkasvattajalta Saksaan huutokaupattu ori. Filip menestyi Keski-Euroopan kisoissa ihan mukavasti, mutta sitä ei ikinä lähdetty viemään kansainväliselle huipputasolle asti, vaikka kykyjä siihen olisikin orilta löytynyt. Luonteeltaan ori oli hyvin pirteä ja eneginen, mikä vaati vastapainoksi rauhallista ratsastajaa. Saksassa orille syntyi montakin jälkeläistä, joita voi nykyään löytää ympäri Eurooppaa.

eee. Dorthaus Aloise oli kaunis saksalainen tamma, jonka kilpailu-ura on olematon. Tammalla kuitenkin oli kisahevoselle ominainen luonne, mitä se periyttikin suurimmalle osalle jälkeläisistään. Aloise ei valitettavasti perinyt isänsä upeita liikkeitä tai rakennetta, mutta jälkeläisilleen harvemmin periytti huonoja puoliaan. Tamma sairastui myöhemmällä iällä kaviokuumeeseen, ja kuntoutuksen aikaan loukkasi pahasti jalkansa, mikä johti lopettamiseen.

© VRL-11523

ERJ
67 sijoitusta
KRJ
88 sijoitusta & tasolla 11/10
KERJ
41 sijoitusta
VVJ
43 sijoitusta
Näyttelymenestys
Halter RCH 10p.
pt. Spookiness
Halter RCH 10p.
pt. Nintsu
Halter RCH 10p.
pt. Spookiness
Halter RCH 10p.
pt. sonya
Halter RCH 10p.
pt. sonya
Halter RCH 10p.
pt. sonya
Ridden CH 20p.
pt. Launi
VSN Halter 60p.
VSN Ridden 20p.

Päiväkirja 12.08.2022 - estetreeni © Tiikeri (755 sanaa)

Oli tuulinen päivä ja syksyn ensimmäiset lehdet alkoivat tippua puista. Tarhassa söi heiniä ylväs musta trakehner ori Lago. Orille oli puettu musta loimi merkiksi ohikulkijoille arvaamattomasta käytöksestä. Lähestyessäni tarhaa Lago syöksähti tarhan porttia kohti korvat luimussa. Huitaisin oria riimunnarulla ja päättäväisesti astelin tarhaan ja otin mustan kiukuttelijan kiinni. Moni tallilainen pelkää Lagoa, joten käsittely jää minulle. Minua ori on oppinut kunnioittamaan, sillä komennan sitä päättäväisesti. Talutin päätä viskelevän Lagon pesupaikalle. Karsinassa tätä ei kannata varustaa huonon karsinakäytöksen takia. Kiinnitin orin riimusta molemminpuolin pesupaikalle. Riisuin loimen avaamalle kaikki soljet ja vein loimen satulahuoneeseen - kauas Lagosta, sillä se on tuhonnut muutamankin liian lähelle jätetyn loimen. Otin satulahuoneesta mukaan estesatulan, meksikolaiset suitset ja harjapakin. Loimen ja orin ylvään käytöksen myötä se oli karvastaan melko puhdas, joten harjasin orin läpi vain pölyharjalla. Kavioiden putsaus sujui ongelmitta päättäväisin ottein. Nostin satulan syliini ja mustat korvat menivät välittömästi luimuun. Kiersin satulan kanssa tarpeeksi kaukaa suojaten itseäni satulalla, ettei näykkivät hampaat osuisi minuun vaan jo näykittyyn satulaan. Lagolle on ostettu erikseen kilpailusatulat tämän huonon kotikäytöksen takia. Nostin satulan selkään ja kiristin satulavyön Lagon heitellessä päätään. Läppäsin oria pari kertaa turvalle näyttäen kuka on pomo, joten suitsitus sujui hyvin. Laitoin itselleni kypärän ja lähdin taluttamaan Lagoa kentälle.

Kentällä meitä odotti valmiiksi rakennettu esterata, jossa esteet olivat 80cm korkeudessa. GP tason kouluratsu ei liiemmin piittaa esteistä, mutta tallin tapojen mukaan myös se koulutettiin esteille. Orin korkean säkäkorkeuden myötä kapasiteetti riittää 100cm tasolle, vaikka hyppytekniikkaa ei voi kehua. Kentän pitkällä sivulla oli sarjaeste, jonka a-osana oli aaltolankulla varustettu pystyeste ja b-osana tavallinen sinipunapuomeilla oleva okseri. Kokorataleikkaalla oli pitkä okseri ja siitä jatkettiin linjassa kulmassa olevalle pystyesteelle. Pystyesteen jälkeen tuli ratsastaa seuraavan kulman kautta tiukka voltti vasemmalle ja hypätä pystyeste uudelleen. Siitä jatkettaisiin vielä toisella pitkällä sivulla olevalle okserille. Nousin jakkaran kautta Lagon selkään ja ori lähti heti reippaasti kävelemään eteenpäin. Ori tuntui niin energiseltä, että siirryin heti kevyeeseen raviin ja aloin hakemaan hallintaa pienien volttien avulla. Aluksi Lago kaahotti eteenpäin painaen voimakkaasti ohjalle, joten tein pieniä voltteja metrin välein ja istuin alas harjoitusraviin. Pikkuhiljaa saadessani oria paremmin hallintaan aloin suurentamaan voltteja ja niiden väliä. Vaihdoin välillä suuntaa ja Lago alkoi kuunnella paremmin. Nostin laukan ja Lago ampaisi kuolainta purren täyttä laukkaa eteenpäin. Istuin tiiviisti satulaan ja tein vahvoja puolipidätteitä ohjaten orin ympyrälle. Ympyrällä ratsastin Lagon lyhyeeseen hallittuun laukkaan. Ollessani tyytyväinen laukkaan päätin hypätä verryttelyhypyksi kokorataleikkaan okserin. Lähestyin okseria ja Lago painoi voimakkaasti ohjalle kiihdyttäen kohti estettä. Ponnistus lähti hieman liian kaukaa, mutta ketterä kouluhevonen suoritti esteen puhtaasti. Vaihdoin laukassa suuntaa puhtaan laukanvaihdon kautta ja lähestyin okseria uudestaan, tällä kertaa lyhyemmälle lähestymisellä ja tehden paljon puolipidätteitä. Ponnistuspaikka osui hyvin ja Lago teki hyvän hypyn. Jatkoin suoraan suorittamaan rataa ja lähestyin sarjaestettä. Lago vastusti ja kyttäsi lankkuestettä yrittäen hyppiä laukassa sivulle, mutta pidin pohkeet lähellä ja päättäväisesti ohjasin orin esteelle. Lago teki järkyttävän ison hypyn pystylle, joten ajauduimme okserin pohjaan ja ori hyppäsi sen melkein paikoiltaan vieden mukanaan okserin takapuomin. Siirsin orin käyntiin rauhoittaakseni tilanteen. Hain rauhallisen käynnin ennenkuin nostin uudestaan laukan. Tällä kertaa lankkuesteen lähestyminen sujui paremmin ja sarjaesteen väliin mahtui yksi laukka-askel, joten myös okserin hyppy onnistui hyvin. Jatkoimme kohti kokorataleikkaata. Lago kuumui ja kiihdytti kohti estettä, mutta sain pidettyä laukan jotenkin hallinnassa ja hyppy onnistui. Okserin jälkeen yritin hidastaa vauhtia voimakkaasti, mutta silti vauhtia oli liikaa kulmaesteelle, joka tippui. Puomi nostettiin ylös ja lähestyin kokorataleikkaata uudelleen tällä kertaa pitäen orin tiukasti hallinnassa myös esteen päällä. Sain orin lyhyeeseen laukkaan ennen kulmaa ja pystyeste ylittyi puhtaasti. Jatkoin lyhyessä laukassa kääntäen vasemmalle ja hypäten pystyn uudelleen. Lisäsin hieman laukan tempoa ja lähestyin viimeistä okseria, jonka Lago suoritti hyvin.

Annoin orin hetken kävellä ja esteet nostettiin 100cm korkeuteen. Nostin laukan ja lähestyin sarjaestettä. Lago ei enään kytännyt lankkuestettä, joten sarjaesteen molemmat osat ylittyi puhtaasti. Jatkoimme kohti kokorataleikkaata reippaassa laukassa. Lago taas hieman kuumui, mutta otin sen jo esteen päällä hallintaan saaden hyvän lähestymisen kulman pystyesteelle. Suunnanvaihto ei meinannut onnistua orin yrittäessä jatkaa suoraan, mutta tomerasti käänsin orin vasemmalle ja se hiljensi orin vauhtia, joten hyppäsimme pystyn puhtaasti toiseenkin suuntaan. Nostin laukan tempoa viimeistä okseria varten, mutta pari askelta ennen estettä Lago yritti pysähtyä. Kovalla karjumisella sain orin esteen yli. Tein voltin ja tulin esteen heti uudestaan. Lago yritti taas hidastaa vauhtia, mutta painoin pohkeet tiukasti kiinni kylkiin ja este ylittyi puhtaasti. Siirsin Lagon käyntiin, sillä ori puuskutti voimakkaasti ja omat hermoni alkoi olla melko tiukalla. Annoin Lagolle pitkät ohjat ja kävelimme muutaman kierroksen kentän ympäri, jonka jälkeen ratsastin kaartoon ja hyppäsin alas selästä. Löysäsin satulavyötä ja talutin einiinenergisen orin talliin pesupaikalle. Riisuin satulan ja suitset Lagon seistessä melko rauhallisesti paikoillaan. Vein Lagon vielä kävelytyskoneeseen rauhoittumaan kävelemään tunniksi.